Como ben indica o título da entrada, nesta entrada tratarei
de explicar que é a agricultura ecolóxica.
Sin máis dilacións a agricultura ecolóxica é un sistema de
produción que busca a obtención de alimentos de máxima calidade partindo de dúas premisas: o
respeto ao medio ambiente e o uso eficiente dos recursos.
As vantaxes que podemos tanto para o productor como para o
consumidor son as seguintes:
- O consumidor ten ao seu alcance un producto de máxima
calidade.
- Proporciona beneficios medioambientais, un sistema de
produción máis xusto na relación medio-home e asegura o porvenir de futuras
xeracións.
- Supón un mercado potencial para novos productores
ecolóxicos así como unha fonte adicional de ingresos.
- Os productos ecolóxicos están moi ben valorados e pagados,
sobre todo nos países fortes de Europa.
- Consumindo e producindo productos ecoloxicos contribues ao
a facer deste mundo un sitio máis xusto, limpo e habitable.
Según as lexislacións vixentes definimos a agricultura da seguinte maneira:
Según a normativa europea sobre a produción agraria ecolóxica (Regulamento (CE) 834/2007 do consello, do 28 de xuño de 2007)
" La producción ecológica es un sistema general de gestión agrícola y producción de alimentos que combina las mejores prácticas ambientales, un elevado nivel de biodiversidad, la preservación de recursos naturales, la aplicación de normas exigentes sobre bienestar animal y una producción conforme a las preferencias de determinados consumidores por productos obtenidos a partir de sustancias y procesos naturales. Así pues, los métodos de producción ecológicos desempeñan un papel social doble, aportando, por un lado, productos ecológicos a un mercado específico que responde a la demanda de los consumidores y, por otro, bienes públicos que contribuyen a la protección del medio ambiente, al bienestar animal y al desarrollo rural."
Según a normativa autonómica:
- Lei 2/2005 de Promoción e Defensa da Calidade Alimentaria Galega
- Decreto 4/2007 do 18 de xaneiro : Decreto 4/2007, de 18 de enero, por el que se regulan las denominaciones geográficas de calidad del sector alimentario y sus consejos reguladores.
Regulamento do funcionamento do CRAEGA:
- Orde do 3 de abril de 2009 : Orde do 3 de abril de 2009 pola que se aproba o regulamento de funcionamento do Consello Regulador da Agricultura Ecolóxica de Galicia.
- Orde do 4 de febreiro de 2011: Orde do 4 de febreiro de 2011 pola que se modifica o regulamento de funcionamento do Consello Regulador da Agricultura Ecolóxica de Galicia.
Un saúdo.
Carlos.
No hay comentarios:
Publicar un comentario