miércoles, 17 de abril de 2013

Situación xeográfica dos productores ecolóxicos galegos

Boas, na seguinte entrada mostrareivos donde se sitúan xeograficamente os productores ecolóxicos en Galicia.

Farei un análise máis disgregado e micro (nivel municipal) para empezar a entender as dinámicas do agro-ecolóxico galego.
Dividerei a produción ecolóxica en dous tipos: vexetal e animal

Empezaremos pola PRODUCIÓN ANIMAL.
No  seguinte mapa podemos ver a grandes rasgos donde temos o maior número de productores é na provincia de Lugo, seguido de Ourense, A Coruña e Pontevedra.
Os principais municipios cun maior número de productores son Vilalba con 10, Friol con 8 e Quiroga con 7, os tres situados na provincia de Lugo.
Vemos como a Terra Cha conta cun gran actividade ecolóxica (produción animal) que contínua cara o Suroeste ata a comarca do Deza e hacia o Sureste ata Os Ancares e Quiroga, formando un gran compendio no centro de Galicia.
Cabe destacar varias illas repartidas pola provincia de Ourense: O Irixo con 6 productores,Lobios, Entrimo,Xinzo de Limia, Allariz, Montederramo, Viana do Bolo entre 2 e 4 respectivamente…).
Da provincia de Pontevedra destacar Vigo e Covelo e da provincia de A Coruña citaremos Ferrol, Santiago de Compostela e A Coruña.

PRODUCIÓN VEXETAL
O maior número de productores vexetais ecolóxicos  a grandes rasgos sitúanse en en tres puntos,  no Noreste de Pontevedra e no Sur da provincia de Lugo.
Os municipio que encabeza a lista Baralla con 10 productores, A Estrada con 22 e Chantada con 15. Seguindo a estes tres están Lalín con 9 e a Láncara con 7, a partir de aquí o resto tería entre 1 e 4.
En canto a distribución vemos unha certa centralización dos productores entre a comarca do Deza e a comcarca de Chantada.
Cabe citar varias illas como Baralla, Viana do Bolo, Sur da provincia de Pontevedra (Tomiño, Gondomar, Ponteareas…); outra sería os municipios de Santiago e Negreira , aínda que os poderíamos englobar cos da comarca do Deza; Ferrol; algún municipio interior da A Mariña (Lourenzá);…




Facendo unha pequena comparación dos dous mapas, vemos como as áreas con maior número de productores animais non coinciden con aquelas de maior número de productores vexetais, é decir, as concetración de produción vexetal non coincide ca animal.
A nivel cuantitativo hai uns 173 productores animais frente aos 230 productores vexetais. Esto non significa que a nivel de volumen de produción non ten porque ser correlativo. Pero en canto a diversidade de productos e actividades, a produción vexetal supera con creces a animal.

Un saúdo.
Carlos.





No hay comentarios:

Publicar un comentario