Estamos ante unha provincia con pouco peso no conxunto da agricultura ecolóxica no total de Galicia. Conta cun 15 % do total de productores ecolóxicos galegos, dos cales repártanse nun 43% en Productores E.A. e un 56% Productores E.V.
No mapa de arriba representa o porcentaxe de diversificación das actividades na agricultura ecolóxica de A Coruña. En termos xerais, temos un baixo grado de diversificación, destacamos o municipio do Valdoviño donde contan con ata nove actividades diferentes e a comarca de Santiago con 6; no resto o grado é baixo, sobre unha actividade.
PRODUCIÓN ECOLÓXICA ANIMAL . A CORUÑA
O seguinte mapa representa as diferentes actividades de produción ecolóxicas animal que ten cada municipio; o tamaño dos charts están en función do número de actividades de produción animal de cada municipio; a maiores temos unha segunda capa no mapa que representa o número total de productores de PEA por municipio.
A Coruña conta cos seguintes actividades: vacún, porcino, apicultura, ovino, carpino...
Hai un dominio por parte da actividade vacuna, situado nas comarcas de Santiago, Xalla e a Barcala; no resto a produción é máis variada. A segunda actividade máis destacada é a de avicultura, seguida das citadas anteriormente.
Respecto a o número de productores animais temos, destacamos a o municipio de Arzua con 5 productores, seguida de A Coruña e zona do golfo Artabro. No tocante ao resto, contan con un productor.
PRODUCIÓN ECOLÓXICA VEXETAL. A Coruña
No tocante a produción vexetal temos unha maior diversificación xa que conta con un maior número de actividades. Segue unhas pautas parecidas en canto aos municipios máis diversificados, destacando o Valdoviño e a comarca de Santiago.
En canto ao tipo de actividades descatar a alta presencia de frutais, cítrico e hortalizas nas zonas citadas anteriormente.
Respecto ao número de productores, Padrón, Valdoviño e Santiago de Compostela son os que máis productores teñen, con 4,3 e 2 respectivamente.
pd: PEA -> Productor Ecolóxico Animal
PEV ->Productor Ecolóxico Vexetal
Unha dúbida que teño con respecto a esta produción. Existe algún tipo de comercio concreto onde se poidan conseguir? A excepción das grandes cadeas comercias en que soe haber unha sección de produtos ecolóxicos, só coñezo unha pequena tenda na Coruña que se adica á venda deste tipo de xénero.
ResponderEliminarUn saúdo.
Boas de novo Tania . Pois aparte das seccións nos supermercados, nas grandes áreas de supermercados , o máis normal e que contactes directamente cos produtores e así evitar intermediarios, xa que unha das características e vantaxes e o contacto directo co produtor e a materia prima que queres comprar. Así como en moitos casos che invita a ver como a elaboran.
EliminarNa páxina do CRAEGA , tes unh listado de todos os agriculturres ecolóxicos con un teléfono de contacto, ou páxina web (si teñen)
Outra vía para conseguir alimentos ecolóxicos e mediante a plataforma de Granxafamiliar.com (USC) donde cooperan e intermedian entre as familias con producciñosn que queren dar saida aos seus produtos de calidade.
Moitas gracias!
EliminarHai que axudar a que medre a economía galega.
Un saúdo.
Boas, estou a facer un traballo sobre "A emerxencia das actividades agricola-ecolóxicas en Galicia" e o voso blog é de gran axuda. Unha pregunta que teño: Existen plans/proxectos actuais por parte do goberno ou institucións/organismos públicos para aumentalo nivel de diversificación destas actividades en Galicia?
ResponderEliminarGracias e un Saúdo
a diversificación levada a cabo polos productores de agricultura ecolóxica vai según o propio agricultor; o que si existen axudas por parte das politicas da UE a agricultura ecolóxica, pero van por tamaño de explotación, non por diversificación da produción. Pero o lóxico nunha producióin e ter un alto grado de diversifiacion.
EliminarGracias polo interese
a diversificación levada a cabo polos productores de agricultura ecolóxica vai según o propio agricultor; o que si existen axudas por parte das politicas da UE a agricultura ecolóxica, pero van por tamaño de explotación, non por diversificación da produción. Pero o lóxico nunha producióin e ter un alto grado de diversifiacion.
ResponderEliminarGracias polo interese